Traditionele glasbewassing

Traditioneel ambacht

Traditionele glasbewassing is het handmatig wassen van ramen met behulp van de oudere methodieken. Dit wil zeggen met een spons, zeep, wisser en oude leren zeem het raam ontdoen van vervuilingen.

Tot in de jaren 90. werd nog veel gebruik gemaakt van ladders waarmee men wel tot de 5e of 6e etage klom. Iets waarvan we anno 2019 toch iets voorzichtiger in zijn geworden met oog op veiligheid. De ladder mag nog gebruikt worden tot een maximum van 10 meter hoogte.

Veiligheid

Wat betreft deze veiligheid zijn er wel goede stappen gemaakt als het gaat om bereikbaarheid. Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor nieuwe bereikbaarheidsmethodieken als vaste gevel installaties, hoogwerkers en zijn er goede faciliteiten om mensen op te leiden als het gaat om veilig werken.

Daarbij speelt de huidige Arbo wetgeving een grote rol. Deze wet maakt gebruiker en uitvoerende samen meer bewust van de risico’s en draagt bij aan (soms wel verplichte) oplossing om risico’s tot het minimale te beperken dan wel te voorkomen, iets waar RL een groot voorstander van is.